Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τιμητική Διάκριση του Δημοτικού Σχολείου Ελαιώνα

Το σχολικό έτος 2012- 13 το 2/θ Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα συντόνισε πρόγραμμα eTwinning με διάρκεια 1 έτος. Με το κλείσιμο του έργου τον Ιούνιο 2013 υπεβλήθη τόσο από τη χώρα συντονίστρια (Ελλάδα) όσο και από τη χώρα που εργάστηκε επικουρικά και αποτελεσματικά (Ισπανία) υποψηφιότητα για απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας. Με χαρά μάθαμε ότι οι Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης και των δύο χωρών αξιολόγησαν θετικά το έργο μας και λάβαμε δύο (2) Εθνικές Ετικέτες Ποιότητας... Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτόματα μάς απονέμεται και η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας και μπορούμε να προχωρήσουμε για την υποβολή υποψηφιότητας στα Βραβεία eTwinning! 

Λίγα λόγια για τη συνεργασία 

Το έργο "Once upon a time... in my country" με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Αγγλία, η Ισπανία είχε ως κύριο στόχο τη διδασκαλία από απόσταση (σύγχρονη εκπαίδευση) σε θέματα λαϊκής παράδοσης και λαογραφίας από την ευρύτερη περιοχή του κάθε σχολείου μέσω δραστηριοτήτων που υλοποιούνταν με τη χρήση ποικίλων εργαλείων ΤΠΕ κάθε φορά. Το παραμύθι, ως βασικός άξονας όλου του έργου, ήταν η πηγή έμπνευσης και αφορμή για δημιουργική γραφή από τους μαθητές των σχολείων συνεργατικά. Ενισχύθηκε, έτσι, η διαπολιτισμικότητα και υπήρξε ανταλλαγή στοιχείων από την ιδιαίτερη πολιτισμική κουλτούρα των μαθητών. Προϊόντα της συνεργασίας μας αποτέλεσαν η δραματοποίηση μέσω κουκλοθέατρου, η δημιουργία ebook με θέμα ένα μπερδεμένο παραμύθι, η παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής, η κατασκευή λογοτύπου μέσα από φιλικό διαγωνισμό μεταξύ σχολείων. Η αποτελεσματική διασχολική επικοινωνία ήταν το κλειδί για την επιτυχία όλης της διαδικασίας. 
Τις δραστηριότητες του έργου μας θα βρείτε στο ιστολόγιο του σχολείου μας. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Ισπανικού σχολείου, όπου η συνάδελφος Karol Barriuso έχει δημοσιεύσει σχετικά με τις δραστηριότητες του έργου μας. Να σημειώσω εδώ ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συνεργαζόμαστε με επιτυχία με την Ισπανίδα συνάδελφο και αποτελεί για εμάς την αρχή για μια σχέση ουσιαστική που επιφέρει θετικά παιδαγωγικά αποτελέσματα. 

Μεταβασιμότητα 

Παρότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από συγκεκριμένα σχολεία και σε μικρή κλίμακα, θα μπορούσε με μικρές τροποποιήσεις να επεκταθεί και εφαρμοστεί και από άλλες σχολικές κοινότητες. Βασικό επιχείρημα είναι το θέμα του έργου, που αποτελεί το λαϊκό παραμύθι (πάντα παρόν προς διδασκαλία στα βιβλία της Γλώσσας), το οποίο εύκολα παίρνει το δικό του χρώμα ανάλογα την γεωγραφική περιοχή. Αλλάζουμε το υλικό, κρατάμε όμως τα βοηθητικά στο παιδαγωγικό μας έργο εργαλεία ΤΠΕ. Το παραμύθι και η ιστορία από κάθε σχολείο παρουσιάζεται μέσα από λογισμικά ή εφαρμογές πολυμέσων με τον κατάλληλο στις ιδιαίτερες επικοινωνιακές περιστάσεις τρόπο κάθε φορά. Επίσης, δυνατό για εφαρμογή σε άλλα σχολικά περιβάλλοντα είναι διότι δεν απαιτείται αυξημένος σε απαιτήσεις υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
                                                                   Η Προϊστάμενη του σχολείου για το σχολικό έτος 2012-13
                                                                                                                        Ευτυχία Σ. Τούλιου, ΠΕ70

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει να έχετε γραφτεί στο ιστολόγιό μας!