Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι ασχολίες των κατοίκων του χωριού μου

     Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού μας έχουν πολλές ασχολίες . Η βασικότερη ασχολία είναι η γεωργία. Ο γεωργός έχει πολλά κτήματα και καλλιεργεί διάφορα είδη όπως πορτοκάλια , λεμόνια , μανταρίνια , ελιές , ρόδια , σταφύλια , λάχανα , ντομάτες αγγούρια και άλλα φρούτα και  λαχανικά . Οργώνει τα χωράφια και φυτεύει στο χώμα διάφορους σπόρους ανάλογα με την εποχή και τον μήνα που έχει έρθει , τα ποτίζει , τα κλαδεύει και μαζεύει τους καρπούς .Τα εσπεριδοειδή  , τα φρούτα και τα λαχανικά μερικοί τα πουλάνε και κάποιοι άλλοι τα παίρνουν στα σπίτια τους , όπως τις ντομάτες και φτιάχνουν μία νόστιμη σαλάτα . Οι γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με τις δουλειές του σπιτιού. Σκουπίζουν , σφουγγαρίζουν , ξεσκονίζουν τα έπιπλα , πλένουν , μαγειρεύουν γευστικό φαγητό και διάφορες άλλες δουλείες μέσα στο σπίτι . Μερικές γυναίκες βοηθάνε στις αγροτικές δουλειές . Το χωριό μας είναι παραθαλάσσιο, γι̉ αυτό οι ψαράδες του τόπου μας παίρνουν το καΐκι τους και ψαρεύουν στην όμορφη γαλάζια θάλασσα . Ο ψαράς γυρνά από σπίτι σε σπίτι και πουλά τα φρέσκα ψάρια ή πηγαίνουν τα ψάρια στο ψαράδικο για να τα πουλήσουν . Στη θάλασσα κοντά - κοντά βρίσκονται πολλά μαγαζιά καφετέριες , ταβέρνες και πιτσαρίες , που ο κάθε άνθρωπος πίνει το δροσερό αναψυκτικό του και απολαμβάνει το νόστιμο φαγητό του. Κάποιοι άνθρωποι έχουν καφενεία στη μικρή και όμορφη πλατεία μας που πηγαίνουν ηλικιωμένοι και νέοι κάτοικοι ,  πίνουν το καφεδάκι τους και συζητάνε κάτω από τον μεγάλο πλάτανο. Οι κάτοικοι του χωριού μου δεν έχουν μόνο αυτές τις ασχολίες .Υπάρχει φούρναρης , χασάπης  , παντοπώλης  , ψιλικατζής, φαρμακοποιός ,κομμώτρια .
      Κάποιες από αυτές τις ασχολίες έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον , όπως του γεωργού γιατί είτε οργώσει, είτε φυτέψει , είτε ποτίσει , είτε τρυγήσει βρίσκεται κοντά στη φύση , και του ψαρά επειδή όταν ψαρεύει πλέει συνέχεια στην απέραντη γαλάζια και όμορφη θάλασσα.     
    Παλιότερα οι κάτοικοι του τόπου μου είχαν αυτές τις ασχολίες αλλά τώρα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα . Οι γεωργοί όταν τρυγάγανε δεν χρησιμοποιούσαν μηχανές , γιατί είχαν τον πατητή για να πατάνε τα σταφύλια και τον ληνό για να πέφτει ο μούστος . Στο όργωμα δεν χρησιμοποιούσαν μηχανές όπως το μικρό σκαφτικό που τώρα κάθε οικογένεια έχει στο σπίτι της . Παλιά είχαν δύο βόδια ή άλογα που έσερναν το αλέτρι . Κάποια επαγγέλματα δεν υπάρχουν , όπως του σταθμάρχη γιατί ο μικρός σταθμός έκλεισε πριν από πολλά χρόνια .


Δήμητρα Μεντζελοπούλου
                                                                                                 Γ ΄ Τάξη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αφήσετε σχόλιο πρέπει να έχετε γραφτεί στο ιστολόγιό μας!